درگذشت عالمِ پرهیزکار و مردمی، حاج شیخ آقا بزرگ بنیادی، استاد و مدیر اسبق حوزۀ علمیۀ کازرون و امام جمعۀ اسبق این شهرستان را تسلیت عرض می‌کند. ان‌شاءالله با اولیا محشور باشند.

***

حاج شیخ آقا بزرگ بنیادی فرزند محمدحسین در سال 1321 شمسی در محله‌ی فخاران کازرون متولد شد. از پنج سالگی برای آموزش قرآن به مکتب‌خانه رفت. در سن هفت سالگی تحصیلات ابتدایی را در دبستان بازیار کازرون آغاز کرد. پس از اتمام تحصیلات ابتدایی وارد دبیرستان ابواسحق شد و تحصیلات دبیرستانی را تا کلاس نهم ادامه داد. او در سال 1337 تحت تأثیر شخصیت حاج میرزا آقای شیرازی یکی از علمای کازرون تحصیلات حوزوی را نزد سید عبدالرسول مهدوی، سیدمحمد نبوی‌زاده، شیخ عبدالکریم مختاریان و شیخ لطف‌الله توکلی در کازرون آغاز کرد. در سال 1339 برای ادامه‌ی تحصیل به حوزه‌ی علمیه‌ی قم مهاجرت کرد. دروس سطح را نزد اساتیدی چون حضرات آیات محمد فاضل لنکرانی، محمدتقی ستوده، مصطفی اعتمادی، علی مشکینی، صلواتی و سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی به پایان رساند. سپس به مدت 15 سال از حوزه درس خارج فقه و اصول حضرات آیات میرزا هاشم آملی، سیدمحمد محقق داماد، سید محمدرضا گلپایگانی، مرتضی حائری، جواد تبریزی و ناصر مکارم شیرازی بهره برد. وی آنگاه به تدریس در حوزه‌ی علمیه‌ی قم مشغول شد. همکاری با مجله‌ی «نسل جوان» در قالب نگارش مقاله برای این نشریه از دیگر فعالیت‌های علمی و فرهنگی اوست.

بنیادی در دوران مبارزات انقلابی به تبلیغ دین، تشکیل کلاس‌ها و جلسات مذهبی و آشنا کردن جوانان با مبانی اسلام و اندیشه‌های امام خمینی(ره) در مناطق مختلف کشور از جمله تهران، اقلید، کازرون، خمین، بوشهر و... پرداخت.

امضای وی پای برخی از اعلامیه‌های حمایت از امام و نهضت روحانیت از جمله اعلامیه‌ی فضلا، روحانیان و علمای حوزه‌ی علمیه‌ی قم خطاب به امیرعباس هویدا ـ نخست وزیر وقت ایران ـ در اعتراض به ادامه‌ی تبعید امام خمینی در تاریخ 30 آبان ماه 1344 موجود است. وی این اعلامیه را با عنوان «الاحقر بزرگ کازرونی» امضا کرده است.

بر اساس برخی اسناد ساواک، پس از آنکه آیت الله خمینی در مهر ماه 1344 از ترکیه به عراق تبعید شد. آقابزرگ بنیادی طی مکاتباتی با برخی از دوستان خود ضمن ابراز خرسندی از این انتقال، آن را ادامه‌ی تبعید ایشان قلمداد می‌کند. وی چند ماه بعد؛ در دی ماه 1344 با هماهنگی شیخ علی‌اکبر مسعودی خمینی و شیخ محمدحسین آل‌طاهر برای فعالیت تبلیغی در ایام ماه مبارک رمضان به شهرستان خمین سفر می‌کند. او در خمین علاوه بر فعالیت تبلیغی در سخنرانی علنی خود به تجلیل از آیت الله خمینی می‌پردازد که در اثر این اقدام به صورت موقت بازداشت می‌شود.

بزرگ بنیادی همچنین به علت ایراد سخنان سیاسی در منابر خود؛ در کازرون ممنوع المنبر و در بوشهر بازداشت، ممنوع‌المنبر و ممنوع الورود شد. ممنوعیت منبر وی در بوشهر مربوط به سال 1345 است.

بنیادی در ایام اوج‌گیری انقلاب، در اقلید نیز خطابه‌های تندی علیه رژیم ایراد کرد اما به علت همراهی رییس ژاندارمری آن منطقه از تعرض رژیم مصون ماند. او همچنین در جریان مبارزه و از جمله در انتقال برخی اطلاعیه‌های امام خمینی (ره) و سایر انقلابیون از قم به کازرون نقش داشت. وی در روزهای منتهی به پیروزی انقلاب به کازرون آمده و در کنار برخی دیگر از روحانیان شهرستان در صفوف اول راه‌پیمایان حضور داشت.

وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی از طرف آیة الله ربانی املشی مأموریت یافت تا دفتر حزب جمهوری اسلامی کازرون را راه‌اندازی کند. وی همچنین در راه‌اندازی و مدیریت حوزه‌ی علمیه‌ی آباده با مرحوم شیخ عباس فرخی همکاری کرد. بنیادی در سال 1358 در پی یک سفر تبلیغی به سپیدان مورد استقبال اهالی آنجا قرار گرفته، در نتیجه به درخواست مردم آن شهر از سوی دفتر امام خمینی (ره) به امامت جمعه‌ی سپیدان منصوب شد و تا سال 1365 این مسئولیت را بر عهده داشت. او در این مدت سازمان تبلیغات اسلامی سپیدان را تأسیس و مدیریت کرد. وی همچنین مصلای نمازجمعه و منزل امام جمعه‌ی سپیدان را احداث و برای راه‌اندازی کارخانه‌ی کبریت سازی سپیدان تلاش کرد.

بزرگ بنیادی همچنین در سال 1363 در حالی که امامت جمعه‌ی سپیدان را بر عهده داشت به دعوت برخی از فعالان سیاسی کازرون در دومین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی از حوزه‌ی انتخابیۀ کازرون نامزد شده اما موفق به راه‌یابی به مجلس نشد. او از سال 1365 به دعوت شیخ اسدالله ایمانی به کازرون برگشته و مدیریت حوزه‌ی علمیه‌ی کازرون را بر عهده گرفت. وی به مدت 15 سال مدیریت این حوزه را بر عهده داشت و در تربیت طلاب کازرون نقش مهمی ایفا کرد.

بنیادی همچنین پس از مهاجرت ایمانی به بوشهر در سال 1380 به امامت جمعه‌ی کازرون منصوب شد. او در مدت امامت جمعه‌ی کازرون خدمات فرهنگی متعددی به این شهرستان انجام داد که از جمله می‌توان به اداره‌، تجهیز و تعمیر حوزه علمیه‌ی کازرون، تعمیر ساختمان مکتب الزهرا (س)، تأسیس حوزه علمیه خواهران، تجهیز کتابخانه‌ی حوزه علمیه کازرون، حمایت مادی و معنوی از برخی طرح‌های معرفتی از جمله طرح معراج اندیشه جهت آشنایی دانش‌آموزان نخبه با معارف اسلامی، حمایت از طرح نهضت قرآن‌آموزی، حمایت از طرح آشنایی نوجوانان با نمازجماعت، راه‌اندازی مرکز نشر معارف اسلامی، آغاز بازسازی مصلای نمازجمعه‌، احداث خانه و تأمین وسیله‌ی نقلیه برای شخصیت حقوقی امام جمعه، برگزاری جلسات تفسیر قرآن برای اساتید دانشگاه، جواب‌گویی به مسایل شرعی مردم، کمک به اعزام مبلغ به بخش‌ها و روستاهای مختلف، تلاش در جهت رونق مجالس روضه‌ی اهل بیت (ع)، تلاش برای جلوگیری از تنش‌های سیاسی در شهرستان، کمک به خانواده‌‌ی فقرا، همکاری در برگزاری یادواره‌ی شهدای روحانی شهرستان، برگزاری همایش ائمه‌ی جمعه‌ی‌ استان‌های فارس، کهکیلویه و بویراحمد، بوشهر و چهارمحال بختیاری در کازرون، برگزاری همایش مجریان ستادهای نماز جمعه جنوب کشور در کازرون و... اشاره کرد.

بزرگ بنیادی در سال 1386 به علت بیماری از پذیرش تمدید دوران امامت جمعه‌ی کازرون اجتناب کرد. وی از آن پس به تدریس علوم دینی در حوزه‌ی علمیه‌ی مکتب الصادق (ع) کازرون مشغول شد و تا زمانی که توانایی داشت در مسجد مدرسه به اقامۀ جماعت و تبلیغ دین پرداخت. وی در روز یکشنبه 17 فروردین 1404 دار فانی را وداع گفت.

رضا صنعتی

توصیه: برای دستیابی به مطالب مرتبط روی برچسب کلیک کنید.