در پی مواضع‌ جدید رییس جمهور در گفتگوی زنده‌ی تلویزیونی (یکشنبه ۲۳ خرداد ماه ۸۹) و اعلام مخالفت مجدد با اجرای طرح امنیت اخلاقی و اجتماعی و برخورد با مظاهر فساد، به بازنشر مقاله‌ای در وبلاگ جریان احمدی‌نژاد که به بررسی تقابل وی با مواضع مقام معظم رهبری در این موضوع پرداخته است، اقدام می‌کنم.

شایان ذکر است که در طول پنج سال گذشته نه تنها هیچ‌گونه حرکت جدی (از سوی دولت) حتی در زمینه‌ی فرهنگ‌سازی نسبت به مقوله‌ی حجاب و عفاف صورت نگرفته است بلکه...!

***

یکی از مسایلی که دکتر احمدی نژاد از دوران تبلیغات انتخاباتی در سال 1384 موضع قاطع خود را نسبت به آن اعلام کرده است؛ بی‌اهمیت بلکه غلط جلوه دادن برخورد قانونی با هنجارشکنان و تهدیدکنندگان امنیت اخلاقی جامعه بوده است.

 به عنوان نمونه وی در خرداد ماه 84 در گفتگو با روزنامه همشهرى مى‏گوید:

«مشکل ما در عرصه اقتصاد، فرهنگ و اجتماع، انفعال مدیران ماست و این را به جامعه منتقل و تحمیل کرده‏اند. این در حالى است که نقش مدیریت پاسدارى از حریم هویت یک ملت است. این را آن قدر تنزل دادیم که برویم و با یک جوان در کوچه و خیابان برخورد کنیم. این اصلاً انحراف است. فراموش نکرده‏ایم که مقام معظم رهبرى در رابطه با مو و لباس جوانان چه گفتند(!) مقیاس راهنماى ما ایشان هستند! اگر جوان مى‏خواهد با این شکل و قیافه باشد چه کار به او دارى(!) برو بنیان‏ها را درست کن. اسلام به ما مى‏گوید اگر فقر در جامعه باشد کفر پیشرفت مى‏کند. فقر را رها کرده‏ایم و...»(1)

وی همچنین در برنامه گفتگوى ویژه خبرى که در ایام تبلیغات انتخاباتی به صورت زنده از شبکه دو سیما پخش مى‏شد، گفت:

«واقعاً مشکل مردم ما الآن شکل موى بچه‏هاى ماست؟! خوب بچه‏ها دوست دارند مویشان را هر جورى که دلشان مى‏خواهد بگذارند! به من و تو چه ربطى دارد؟! من و تو باید به مسائل کشور برسیم یعنى دولت باید بیاید اقتصاد را سامان بدهد. فضاى کشور را آرامش ببخشد، امنیت روانى درست کند، پشتیبانى بکند از مردم. مردم سلایق گوناگون دارند! با نسبت‏هاى مختلف، اقوام مختلف، تیپ‏هاى مختلف، دولت خدمت‏گذارِ همه است. چرا مردم را کوچک مى‏کنیم؟! یعنى واقعاً مردم را این قدر کوچک مى‏کنیم که الآن مشکل جوان‏هاى ما این است که مدل مویشان را چگونه بگذارند و دولت هم نمى‏گذارد؟! شأن دولت این است؟! این توهین به مردم ماست! ... چرا مردم را این قدر دست کم مى‏گیرید؟! یعنى الآن مشکل کشور ما این است که مثلاً فلان دختر ما، فلان لباس را پوشید؟!! یعنى الآن مشکل کشور ما این است؟!! مشکل مردم ما این است؟! چرا این قدر کوچک مى‏کنیم مسائل را؟! نخیر! بنده دیدگاه‏هایم کاملاً معلوم است. زندگى‏ام هم معلوم است. من حداکثر امنیت را براى عموم مردم مى‏خواهم. آرامش را براى عموم مردم مى‏خواهم. دولت خدمتگذار همه مردم است ... اتهامات بسیار سنگین به من وارد کرده اند. دل نگرانى براى بعضى از مردم درست کرده‏اند. آقا این خبرها نیست! واللَّه من زورم به یک بچه دانش آموز دبیرستانى هم نمى‏رسد. البته من با فکر و اندیشه و تدبیرم آمده‏ام وسط و براى اداره کشور حرف دارم. مشکل من در نحوه مدیریت کشور و طراحى‏هاى اقتصادى کشور است.»(2)

 وی همچنین در برنامه‌ی تلویزیونی «دیدگاه» که در همان ایام از شبکه‌ی اول سیما پخش شد، گفت: «واقعاً مشکل مردم ما این حرف‏هاست که حالا لباسشان چه باشد؟ مویشان چطور باشد؟ مشکل کشور اینهاست؟ بنده زورم به بچه مدرسه‏اى هم نمى‏رسد! بله البته صاحب اندیشه هستم، صاحب فکر هستم، صاحب منطق هستم، صاحب علم هستم و علاقه دارم این را در خدمت کشور قرار بدهم و دیدیم که مردم از این اندیشه استقبال کردند. ما بالاترین سطح رفاه، بالاترین سطح شادى را براى مردم مى‏خواهیم... نه ملت ما مشکلش رنگ لباس و مو است، نه دولت ما مشکلش این است.»

وی در همان برنامه گفت: «البته اگر مسئولیت دولت را بر عهده من بگذارند من حتماً جلو این تعدى‏هاى به مردم در خیابان‏ها را با کمک مردم خواهم گرفت.»(3)

و یا در جاى دیگرى درباره برخورد با زنانى که با آرایش غلیظ در سطح جامعه حاضر مى‏شدند، ‏گفت: «آقایان مینى‏بوس سر خیابان‏هاى تهران مى‏گذاشتند و سرباز مى‏گذاشتند که آرایش‏هاى خانم‏هاى مردم را کنترل کنند و هر کدام غلیظ بود سوار مینى‏بوس کنند و ما معترض بودیم که اینها خلاف شرع است! حق ندارید با مردم [!!!] برخورد کنید. اینها مردم ما هستند!»(4)

و بالاخره پس از اعلام نتایج انتخابات رئیس جمهورى و برگزیده شدن به عنوان رئیس جمهور منتخب مردم در پاسخ به این پرسش که «با انتخاب شما برخورد با بدحجابى آغاز شد، چه نظر و برنامه‏اى در مقابل این عمل دارید؟» گفت: «من فعلاً مسئول دولت نیستم، بنابراین دولت فعلى باید پاسخگوى این قضیه باشد.» (5)

وی در همین مصاحبه تصریح کرد: «ملت ایران آزاد و آزادپرور است و هیچ تهدیدى را نمى‏پذیرد. مردم‏سالارى دینى، حداکثر آزادى‏ها و رفتار مردمى تنها راه سعادت بشر است.» (6)

دکتر احمدى‏نژاد همچنین پس از برگزیده شدن به عنوان رییس جمهور مردم ایران در دیدار خود با آیت‏اللَّه مصباح ‏گفت:

«سال گذشته یک بحثى در تهران راه افتاد درباره برخورد با این جوان‏هایى که در خیابان‏ها هستند. ملاقاتى با یکى از علماى بزرگ تهران داشتم، مى‏خواستم یک اقدامى انجام بدهم، مشورت کردم گفتم نظر شما چیست؟ ایشان گفتند نظر خودت چیست؟ گفتم واللَّه کار غلطى است، ما اصلاً چیزى به این جوان‏ها ندادیم، نفس پاکى به آنها نخورده است، کجا خورده؟ خیلى‏هاشان در خانواده‏اى که این حرف‏ها نبوده ، بزرگ شده‏اند. در مدرسه هم آمده‏اند، در خیابان، در رسانه‏ها، چیزى به گوش این نخورده که مطلب را بگیرد. هر جا که نفس پاکى رسیده به متن مردم، - حالا در جمهورى‏اسلامى ملّت ما تربیت شده اهل‏بیت (علیهم السلام) هستند! - عکس‏العمل‏ها مثبت بوده سریع آمدند و اجابت کردند. متن مردم خواهان آن فرهنگ ناب هستند. به نظرم بسیار گسترده‏تر از گذشته وقت ترویجش هست.» (7)

دکتر احمدی‌نژاد در حالی سخنان خود در مخالفت با برخورد با مظاهر بدحجابی را حتی مستند به سخنان رهبر معظم انقلاب می‌کرد که حضرت آیت الله خامنه‌ای بارها بر لزوم برخورد با این هنجارشکنی‌ها تأکید کرده بود. به عنوان نمونه ایشان در سخنرانى خویش در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهورى سیدمحمد خاتمى (در خرداد ماه 80) صریحاً فرموده بودند:

«ما خوب مى‏دانیم این جزو تعالیم اسلام است که با زبان و تبیین باید مردم را با فضایل اخلاقى آشنا کرد و از منکرات دور نگه داشت. این به جاى خود درست، اما با شیوع منکرات و با تظاهر به آن باید مقابله کرد. اسلام مرتکب منکر را نصیحت و هدایت مى‏کند اما حد هم براى او مى‏گذارد. با صِرف زبان و توصیه نمى‏شود کارى کرد. قدرت نظام باید جلوى سیر فحشا و فساد را بگیرد. اجازه ندهید که هوس‏هاى یک عده‌ی معدود، یک گروه کوچک و اندک در داخل جامعه، موجب اغواى ذهن و فکر دختر و پسر جوان و مرد و زن مؤمنى شود که هیچ انگیزه‌ی فساد ندارند. شما باید جلوى آن‏گونه افراد را بگیرید. همه‌ی مسئولان بخش‏هاى مختلف کشور در این زمینه مسئولند. اجازه ندهید عده‏اى با تکیه به نام آزادى - که واقعاً باید بر عنوان مظلوم آزادى گریست که چه سوء استفاده‏هایى از این نام مى‏شود - منکرات و بى‏بند و بارى را در جامعه رایج کنند. عکس‏العمل آن این است که عده‏اى به نظام بدبین شوند مثل اول مشروطه. یکى از عواملى که موجب شکست مشروطیت در ایران شد این بود که متدینین بعد از مدتى احساس کردند که کار دارد به سمت بى‏دینى پیش مى‏رود ... چون اطمینان و اعتماد مردم مؤمن سلب شد، کنار نشستند و از صحنه بیرون رفتند. مسئولان نباید بگذارند چنین حالتى در مؤمنین به وجود آید.» (8)

 مقام معظم رهبرى همچنین خطاب به فرماندهان نیروی انتظامی درباره لزوم برقرارى امنیت اخلاقى در سطح جامعه ‏فرموده بودند:

«امنیت اخلاقى از مهمترین مقولاتى است که مردم به آن احتیاج دارند. ناامنى اخلاقى این است که مردم در محیط جامعه و در کوچه و خیابان نتوانند طبق اعتقادات و دین و ایمان خود آسوده و بى‏دغدغه حرکت کنند و با مناظرى مواجه شوند که وجدان دینى آنها را آزرده مى‏کند؛ مردم دوست دارند وقتى جوان‏هایشان از خانه بیرون مى‏روند و باز مى‏گردند و با محیط اجتماعى مواجه مى‏شوند، تأثیر اخلاقى بد روى ذهن آنها گذاشته نشود؛ لذا نیروى انتظامى در کوچه و خیابان باید با همه چیزهایى که از نظر اخلاقى ممنوع و خلاف است، مقابله کند و این جزو وظایف شماست. فرض کنید کسانى در پارک ها و خیابان‏ها اشاعه فساد و هرزگرى بکنند، یا گاهى در خانه‏ها طورى رفتار کنند که به بهانه میهمانى و عروسى، مزاحم مردم شوند و محله‏اى را اذیت کنند، این جزو وظایف شماست که مراقب اینها باشید. به خصوص همین نکته از جمله نقاطى است که روى آن برنامه‏ریزى مى‏شود؛ یعنى بى‏پرده گناه کردن و قبح گناه را از چشم‏ها ریختن و فضاى عفت و عصمتى را که به طور طبیعى در محیط زندگى مردم مؤمن ما وجود دارد با تعرض، الواطى و کارهاى زشت به هم زدم. این جزو وظایف نیروى انتظامى است که با این کارها مقابله کند و این مسایل مخصوص تهران نیست؛ بلکه مربوط به همه جاى کشور است.»(9)

با این حال آقای احمدی‌نژاد پس از بر عهده گرفتن مسئولیت ریاست جمهوری نیز بارها مخالفت خود با برخورد قانونی نیروی انتظامی با هنجارشکنان را اعلام کرد. وی پس از آغاز مرحله‌ی دیگری از اجرای طرح ارتقای امنیت اجتماعی توسط نیروی انتظامی در سوم اردیبهشت ماه 85 در جلسه‌ی هیات دولت پس از تاکید بر لزوم برخورد فرهنگی با معضل بدحجابی صریحاً اعلام کرد:

«برخی افراد بدون توجه به آرمان‌های امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری با استفاده از تریبون‌های عمومی سخنانی مطرح می‌کنند که ارتباطی با اسلام ناب ندارد و وانمود می‌کنند که جامعه‌ی اسلامی و متدین ایران دست به گریبان مشکلی خانمان برانداز شده است.» رییس جمهوری با یادآوری ناکارآمدی شیوه‌هایی که در گذشته برای جلوگیری از بدحجابی به کار گرفته شده به تبعات منفی برخوردهای مستقیم در مسایل فرهنگی اشاره کرد(!) و گفت: «مسایل فرهنگی یک شبه حل نمی‌شود و نباید براساس جوسازی‌ها و جنجال‌ها، دستگاه‌های فرهنگی و انتظامی دچار انفعال شوند و در فضایی گرفتار شوند که مشخص نیست مدیریت آن بر عهده‌ی کیست و تنها برخی فرصت طلب‌ها از آن بهره می‌برند.»(10)

مخالفت‌های احمدی نژاد با طرح ارتقای امنیت اجتماعی از یک سو و تهاجم شخصیت‌ها و نشریات اصلاح طلب از سوی دیگر، باعث شد تا مقام معظم رهبری در 16 آبان 1386 در دیدار با فرماندهان، مدیران ارشد اجرایی، رؤسای دانشکده ها و اعضای هیئت علمی نیرو‌ی‌ انتظامی صریحاً اعلام کنند: «نیروی انتظامی باید با پرهیز از طرح های موسمی و موقت، طرح امنیت اجتماعی را با قدرت ادامه دهد تا اهداف آن در جامعه نهادینه شود.» ایشان با یادآوری وظایف دستگاه‌های فرهنگی و آموزشی در ارتقای امنیت اجتماعی خاطرنشان کردند: «نیروی انتظامی در ادای آن بخش از وظایفی که برعهده‌ی این نیرو است، بدون توجه به برخی جوسازی‌ها و مخالفت‌ها، به وظیفه‌ی خود عمل کند.» (11)

موضع صریح مقام معظم رهبری در دفاع از طرح امنیت اجتماعی باعث شد تا آقای احمدی‌نژاد مخالفت‌های خود با اجرای این طرح را با ادبیات دیگری دنبال کند! وی ابتدا سعی کرد تا وظیفه‌ی نیروی انتظامی در اجرای این طرح را تنها متوجه برخورد با متخلفینی کند که به صورت سازمان یافته به  گسترش فساد اقدام می‌کنند! وی در همین راستا در تاریخ 24 بهمن ماه 87 در نامه‌ای خطاب به وزیر کشور بر همین نگاه تأکید کرد. در بخشی از این نامه آمده بود:

«از اقدامات سلیقه ای، مقطعی، غیر منطبق بر اخلاق کریمه اسلامی و بعضاً خشن و تخریب کننده‌ی شخصیت شهروندان به طور اکید جلوگیری و گزارش کار را به صورت مستمر ارائه نمائید.»(12)

آقای احمدی‌نژاد اما پس از برگزاری دهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ 16 تیرماه 88 در یک نطق زنده‌ی تلویزیونی بار دیگر با ادبیاتی جدید به مخالفت صریح با طرح ارتقای امنیت اجتماعی نیروی انتظامی پرداخت. وی در این باره گفت:

«کارهایی هم در حوزه فرهنگ انجام شد که مورد تأیید من نبود که قبلاً در این زمینه به وزارت کشور، وزارت فرهنگ و ا رشاد اسلامی و نیروی انتظامی تذکر داده‌ام. با برخورد پلیسی با متن مردم مخالفم به ویژه با پلیسی کردن حوزه فرهنگ و فضای فرهنگی و اجتماعی مخالفم. حل مسائل فرهنگی و اجتماعی فقط از طریق فرهنگی میسر است و البته من اجازه‌ی ادامه این برخوردها را نخواهم داد و اگر مشکلی پیش آمد با مردم در میان خواهم گذاشت. البته باید این نکته را یاداوری کنم که انتخابات تمام شده است و بحث‌های من انتخاباتی و تبلیغاتی نیست. من اعتقادات و باورهای خودم را با مردم مطرح می‌کنم .آزادی‌های اجتماعی یک اصل است، الآن در کشور ما آزادی هست و باید در چارچوب قانون در همه‌ی بخش‌ها آزادی را توسعه دهیم چرا که جامعه بدون آزادی خواهد مرد و کمال فردی و اجتماعی بدون آزادی، غیرممکن است. من با تحجر مخالفم البته با دنیاطلبی و لاابالی‌گری افراطی و سیاسی کاری نیز مخالفم چون اینها را مانع تحقق آرمان‌ها و کمال ملت ایران می‌دانم. اینها مخالف آرمان‌های ایران و انقلاب اسلامی است، راه ما صراط مستقیم است و افراط و تفریط در آن جایگاهی ندارد. همه‌ی مردم در برابر قانون مساوی هستند و فرد فرد ما حقوق و تکالیفی داریم، رئیس جمهور هم یک نفر از مردم و مثل سایر مردم است. شما دیدید که رهبری عزیز نیز تصریح کردند که ایشان هم مثل مردم عادی یک رأی دارند بنابراین همه بدون استثناء باید ملتزم به قانون باشیم. هیچ فردی حق ندارد سلایق خود را به مردم تحمیل کند، باید به سلایق مردم احترام بگذاریم و باید به جوانان اعتماد بیشتری داشته باشیم. جوانان امروز ما از جوانان دوره‌های گذشته آگاه تر و متدین تر هستند و آنها که خلاف این فکر می‌کنند به مسائل نگاه عمیقی ندارند و باید ذهنیت خود را اصلاح کنند.» (13)

 نکته‌ای که در این موضع آقای احمدی‌نژاد به چشم می‌خورد اشاره‌ی ظریف وی به این سخن رهبری است که «ایشان هم مثل مردم عادی یک رأی دارند!» و اینکه «هیچ فردی حق ندارد سلایق خود را به مردم تحمیل کند!» وقتی این سخنان را در کنار حمایت صریح و قاطع مقام معظم رهبری از اجرای طرح امنیت اجتماعی و تأکید معظم‌له بر لزوم بی‌توجهی نیروی انتظامی به برخی جوسازی‌ها و مخالفت‌ها نسبت به اجرای این طرح و اطلاع رییس جمهور از موضع رهبری و این جمله‌ی رییس جمهور که «البته من اجازه‌ی ادامه این برخوردها را نخواهم داد و اگر مشکلی پیش آمد با مردم در میان خواهم گذاشت» قرار بدهیم، نتایج نگران کننده‌ای حاصل خواهد شد!

 پی‌نوشت:

1) روزنامه همشهرى: 5 خرداد 84، ص 10

2) نهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری، برنامه‌ی گفتگوى ویژه خبرى شبکه 2، مرحله دوم.

3) نهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری، برنامه‌ی دیدگاه، شبکه یک.

4) روزنامه شرق: 1 تیر84، ص 280

5) روزنامه شرق: 6 تیر 84 ، صفحه 4

6) روزنامه شرق: 6 تیر 84 ، صفحه اول

7) هفته‏نامه پرتو سخن: 12 مرداد 84، ص 8.

8) سخنرانى در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهورى حجةالاسلام والمسلمین خاتمى، 1 مرداد 80.

9) فصلنامه ایثار سبز، شماره 8، تابستان 83، در دیدار فرماندهان نیروى انتظامى.

10) سایت رسمی ریاست جمهوری اسلامی ایران

11) سایت رسمی مقام معظم رهبری

12) سایت رسمی ریاست جمهوری اسلامی ایران

13) همان